UÇAK FOBİSİNİ YENMEK İÇİN NE YAPMALI

22 Şubat 2008 Cuma | Etiketler: | |

Uçak fobini yen!
Uçak yolcularının neredeyse yarısı uçakta huzursuz oluyor. Çünkü uçmaktan korkuyorlar. Oysa bu korkuyu yenmek mümkün.

Günümüzde en yaygın fobilerden biri uçak fobisi. Daha doğrusu bu fobiyi yaşayanlar uçaktan değil, uçmaktan korkuyor. Bazıları uçaktaki hareket alanının kısıtlı olmasından şikayet eder, bazıları ise uçağın bu kadar yükseklerde uçmasından. Başkaları için en büyük sorun kendi kaderlerini bir pilotun ellerine bırakmaktır.
Uçak fobisi yaşayan insanlar uçağa binince nefes almakta zorlanır, panikler, terler, kalp atışları hızlanır. Buna tek çözüm; araba, tren veya deniz yoluyla seyahat etmek değildir.
Kendinize hareket alanı yaratın. Eğer uçak fobiniz varsa ve sizin için en büyük sorun uçaktaki mekanın çok dar olması ise, bilet alırken çıkışlara yakın koltukları talep edin. Oradaki koltuklar daha rahattır.

Sıkıldıkça koridorlarda biraz dolaşın. Hosteslere uçmaktan korktuğunuzu açıkça söyleyin. Sakın alkol, kafeinli içecekler veya sakinleştirici ilaçlar almayın, çünkü bunlarla birlikte korkularınız daha da artabilir. Uçuş boyunca bol bol su için ve eğlenceli bir kitap veya sevdiğiniz bir dergi okuyun. Yanınızdaki koltukta oturan arkadaşınızla konuşmak da iyi bir çözüm olabilir. Kısacası, rahatlamaya çalışın. Bunun için en iyi yöntem 'Jacobson yöntemidir'

Derin bir nefes alın. Tüm kaslarınızı sıkmaya çalışın. Birkaç saniye sonra kaslarınızı serbest bırakın, nefes verin ve gevşeyin. Nefes alıp verin ve içinizden sürekli 'rahatla, rahatla' diye tekrarlayın. Bu kelimeyi heceleyerek ve heceleri nefes alıp verirken söyleyin.

Eğer bu öneriler işe yaramıyorsa, mutlaka bir uzmandan yardım isteyin. Psikologlar uçak korkunuzun sebeplerini size açıklayacak ve bunlarla nasıl başedeceğiniz, bunları nasıl yeneceğiniz konusunda size yardımcı olacaklardır.

Eğer arzu ederseniz, uzman pilotlara sorular sorabilirsiniz. Onlar size uçak ve uçuşla ilgili teknik ve rahatlatıcı bilgiler vereceklerdir. Böylece daha bilinçli seyahat edebilirsiniz.
KAYNAK: www.milliyet.com.tr

0 yorum: