BEBEKLERDE ÖKSURUK ŞURUBU

23 Ocak 2008 Çarşamba | Etiketler: | |


Bebeğe öksürük şurubu vermeyin

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, 2 yaşın altındaki çocuklara verilen öksürük şurubunun kalp ritmini bozup, hızlandırdığını açıkladı


ABD’nin en büyük sağlık otoritesi olan FDA, dün yayınladığı bir açıklamayla aileleri reçetesiz satılan ve çocuklara özel üretilen soğuk algınlığı ilaçlarıyla ilgili uyardı. FDA bu konudaki ilk tavsiyesini sonbaharda yayınlamıştı.
Hatta “Bu ilaçlar çocuklarda işe yaramıyor” dedikten sonra onlarca ilaç piyasadan çekilmişti. Ancak FDA otoriteleri, ailelerin durumun ciddiyetini tam olarak anlamadığını söyleyerek dün resmi bir açıklama yaptı. İki yaşın altındaki çocuklar için eczanelerde reçetesiz olarak satılan soğuk algınlığı ilaçlarının ve öksürük şuruplarının yarardan çok zarar getirdiğini söyledi.

Hayati tehlike var
FDA, “Çocuklara bu ilaçları vererek hayatlarını tehlikeye atabilirsiniz” şeklinde çok sert bir ifade kullandı. FDA daha büyük çocuklar için araştırmalarına devam ettiklerini, ancak şimdilik 6 yaşın altındakilere de ilaçların olabildiğince az verilmesi gerektiğini söyledi. FDA en büyük problemin yüksek miktarda aktif madde içeren bu ilaçların, aşırı dozda verilmesi olduğunu ve bunun da kalp ritmini bozup, hızlandığını belirtti. Dekonjestan (burun tıkanıklığı giderici), ekspektoran (balgam sökücü), antihistamin maddelerinden özellikle uzak durulması gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, yetişkinlerde işe yarayan bu ilaçların çocuklarda etkisiz olduğunu hatırlatarak “Bol bol sıvı içirerek iyişleşmesini bekleyin” tavsiyesinde bulundu. Her adımın doktor kontrolünde atılması gerektiği hatırlatıldı.

0 yorum: