PEYNİR ALRKEN NEYE DİKKAT ETMELİ

30 Ocak 2008 Çarşamba | Etiketler: | |

Peynir alırken dikkat!
Bazı bölgelerde peynirin hijyenden uzak, gelişigüzel yöntemlerle küflendirildiği belirtilerek, küflü peynir alırken dikkatli olunması istendi.

Kadınlar Pazarı’nda halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden gıda ürünlerinin satışına son vermeyi hedefleyen Tarım İl Müdürlüğü ile Karatay Belediyesi, bölgedeki denetimlerini artırdı.
Bir süre önce sağlıksız kıyma ve sucuklara yönelik baskın düzenleyen ekipler, ardından Konya’da fazlaca tüketilen küflü peynirlere yönelik denetim yaptı. Kadınlar Pazarı’nda hijyenik olmayan şartlarda üretilen küflü peynirlerin satışını sonlandırmak isteyen ekipler, yaklaşık 1 ton küflü peynire el koyarak, imha ettiler.

Denetimlerden sonra, pazardaki birçok satıcı küflü peynirleri tezgah altından gizli satmaya başladı. Bu durum, baskından önce 5 YTL civarında olan küflü peynirin kilosunu 8,5 YTL’ye kadar çıkardı. Yetkililer, peynirlerin doğu illerinden getirildiğini belirterek, "Daha sonra burada çuvalların içine basıyorlar. Paslı sac ve çivi sokarak ya da hijyenik olmayan nemli ortamlarda bekletilerek küflendiriyorlar. Bu peynirlere de vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor" dedi.

Küflü peynir araştırıldı
Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Durak, Konya’da ve bazı illerde satışan sunulan küflü peynirler konusunda bir araştırma yaptıklarını söyledi.

Türkiye’deki küflü peynirlerin kontrolsüz üretildiğini, kesinlikle izinalınmadan üretim yapıldığını ifade eden Durak, şunları kaydetti: "Fransa’nın ünlü küflü peynirinden esinlenerek üretiliyor. Fakat Fransa peyniri mayalanma sırasında özel olarak aşılanma yöntemiyle küfleniyor. Konya ve çevresindeki peynirler tamamen hijyenden uzak, gelişigüzel yöntemlerle küflendiriliyor. Peynirler bodrum gibi yerlere ağzı açık şekilde bırakılıyor ya da şişler ve çiviler batırılıyor. Böyle bir üretim kesinlikle kabul edilemez."

Konya ve çevresinde satılan küflü peynirlerde akciğer ve solunum yollarında ciddi rahatsızlıklara yol açabilecek küflerin ürediğini vurgulayan Durak, "Bunun yanı sıra ciltte kaşınmalara ve yaralara neden olan küfler de bulunuyor. Özellikle bunlar tadının acı olmaması için yağsız peynirlerden üretiliyor. Yağlı küflü peynirlerde üreyen küfler aflatoksin üretir. Bu aflatoksinler tamamen kansorejen etkiye sahiptir. Yağlıları acımsı olduğu için fazla tüketilmez ama yine de uyarmak gerekiyor" dedi.

Durak, kontrolsüz şekilde üretilen bu peynirlerin satışının alınacakönlemlerle yasaklanması gerektiğini belirterek, "Bölgede küflüpeynirlerin sağlık açısından faydalı olduğu sanılıyor. Bu yüzden de tüketimi çok yaygın. Ancak nasıl üretildiği ve içinde ne tür küflerin bulunduğu bilinmiyor. Küflü peynirler sanıldığı gibi penisilin etkisi göstermiyor aksine sağlık sorunlarına yol açıyor" diye konuştu.
Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/

0 yorum: